Alicante Bouschet

Komt oorspronkelijk uit Frankrijk, deze rode druivensoort is lang geleden ingevoerd in Portugal. De druif heeft zich zeer goed aangepast aan het Portugese klimaat en levert zeer grote zwarte trossen, met rood vruchtvlees. Resulterend in een full body wijn met intense kleuren, complexe smaken, stevige tannine, van een zeer delicaat en veeleisende druif De Alicante Bouschet plantage bedraagt 1 hectare en dit ras wordt o.a. gebruikt in de melange voor de premium wijn Primeira Selecção

Alvarinho

Is een van de meest opvallende witte Portugese druivensoorten. Het is een oud ras met lage productie, vooral gekweekt in de “Vinho Verde” regio. Ze kan groeien op twee bijzondere manieren: als kleine losse trossen van kleine gouden druiven of medium grote trossen met grotere druiven welke groen blijven wanneer ze rijp zijn. Deze variëteit is verantwoordelijk voor het succes van de eerste Portugese enkelvoudige druivensoort, gezien het feit dat de druivenmelanges veel bekender zijn in Portugal.

Antão Vaz

Antão Vaz is een zeer belangrijke druif in de regio Alentejo. De druif is goed aangepast aan een warmer klimaat en is zeer resistent tegen ziekten. De trossen zijn middelgroot met kleine, gelijkmatige geelachtige druiven. De wijnen van dit ras zijn aromatisch, met overheersende aroma’s van tropisch fruit, en hebben meestal een citrus kleur.

De plantage van 0,55 hectare Antão Vaz druiven is geplant om voor o.a. de Grace Antão Vaz wijn en de collectable editie van Arinto & Antão Vaz te kunnen produceren.

Aragonês

Beter bekend als “Tempranillo”, is een van de oudste geproduceerde rode druivensoorten op het Iberisch schiereiland. Met een dikke huid en diepe donkere kleur. De most heeft een lage zuurgraad en hoge alcohol niveaus. De druiven produceren intens gekleurde wijnen, ontwikkelen aroma’s van pruimen en wilde bessen welke complexer zijn geworden met het ouder worden. Topklasse druivensoorten zijn moeilijk te produceren, maar is wel mogelijk in zeer goede jaren. Op 0,65 hectare wordt deze druivensoort gekweekt om mee te mengen met andere rassen en Quinta dos Vales produceert hiermee o.a. hun middenklasse Selecta Reserva rood en de topklasse Grace Vineyard rood.

Arinto

De Arinto is een zeer veelzijdige druivensoort, deze wordt geplant in bijna elke wijnstreek van Portugal. Het produceert grote, compacte trossen en bestaat uit kleine of middelgrote geelachtige druiven. Deze variant wordt vaak gebruikt in de combinatie wijnen. In dit geval is de Arinto sterk vertegenwoordigd de mix met andere rassen die deel uitmaken van hun assortiment waaronder de Selecta wit, Primeira Selecção wit en Grace Vineyard wit. Van deze druif bedraagt het oppervlak van de plantage 1,89 hectare.

Cabernet Sauvignon

De Franse rode druif Cabernet Sauvignon heeft in de afgelopen eeuw aan populariteit gewonnen als een van de meest elegante druivensoort in de wijnwereld. Het planten van de druif wordt beschouwd als een solide keuze in een wijnstreek waar het warm genoeg is om het te cultiveren. De druiven hebben een dikke huid en de wijnstokken zijn winterhard en bestand tegen wijnbouw risico’s. Het klassieke profiel van Cabernet Sauvignon zorgt voor ferme body met een hoge tannines en een merkbare zuurgraad zodat de wijn geschikt is om langer te bewaren. Op een totaal oppervlak van 1,39 hectare, oogsten zij de Cabernet Sauvignon om te gebruiken voor de Primeira Selecção rood, de Grace Vineyard rood en de prachtige DIALOG welke is geproduceerd in beperkte hoeveelheden.

Castelão

Castelao is een van de meest geteelde rode druivensoorten in het zuiden van Portugal en produceert wijnen van topkwaliteit wanneer ze groeien in een warm klimaat en op de droge zandgrond. Deze variant geeft trossen van middelgrote ronde zwartblauwe druiven die een vrij dikke huid hebben met stevig vruchtvlees. Bij Quinta dos Vales hebben ze 2,45 hectare beplant met deze variant en deze druivensoort is verwerkt in o.a. de Selecta rood en rosé en ook in onze nieuwe DUO Rosé.

Malvasia Fina

Malvasia Fina is een variant die geen erg hoge temperaturen kan verdragen, dus is het noodzakelijk om het ideale oogstseizoen te bestuderen om verslechtering van de druiven te voorkomen. Het produceert wijnen van matige zuurgraad en delicate aroma’s en smaken. De groei is regelmatig en bestaat uit middelgrote trossen druiven. Dit wijnhuis heeft een kleine 0,21 hectare plantage van de Malvasia Fina welke na het oogsten verwerkt worden in de premium wijn Primeira Selecção wit en de topklasse wijn de Grace Vineyard wit.

Petit Verdot

Petit Verdot heeft kleine, cilindervormige trossen, met kleine zwarte bessen welke onder heel specifieke voorwaarden moeten rijpen, wat begint met de juiste weersomstandigheden tijdens de bloeiperiode. Niet veel wijnhuizen hebben deze complexe druifsoort omdat hij pas laat in het seizoen tot wasdom komt dus in een warm klimaat moet groeien maar een laag rendement heeft. Interessant feit is dat, Petit Verdot een bijzondere eigenschap heeft, welke niet vaak voor komt, dat is de groei van meer dan twee trosjes per scheut. Deze druivensoort wordt gemengd met anderen, het voegt extra tannine, kleur en een unieke smaak toe wat zich openbaart met de aroma’s van bloemen, olijven of wanneer ze zeer rijp zijn, met bosbes kenmerken. Van de beschikbare 0,21 hectare Petit Verdot hebben zij deze druif zich laten mengen in de DIALOG wijn, een uitgelezen topklasse rode wijn uitgebracht in 2014, en ook met de Touriga Nacional op de DUO rode wijn.

Síria

Aan deze ranken groeien kleine bosjes druiven in overvloed. Síria is op grote schaal geteeld in het binnenland van Portugal. Hoewel resistent tegen ziekten, is zij gevoelig voor rot. Met de Síria druifsoort worden delicate, frisse en elegante wijnen geproduceerd. Deze druivensoort gebruiken ze onder andere in de Primeira Selecção wit en in de topklasse wijn Grace Vineyard wit en verbouwen ze op 0,22 hectare.

Syrah

Deze Franse druif is liefhebber van het warme klimaat, dat is dan ook de reden waarom deze soort heel vaak in de warmere gebieden van de Alentejo te vinden is en natuurlijk ook in de Algarve. De nasmaak kan zowel veeleisend als interessant zijn. Deze druif behoort tot een van de rassen voor fijnproevers die op zoek zijn naar de fruitigheid en specerijen in de mond. Het wijnhuis gebruikt deze druif niet voor mono cépage wijn maar zij kiezen ervoor om ze te mengen met andere rassen en is daarmee onderdeel van de Selecta, de Primeira Selecção en Grace Vineyard rode wijnen. Het beschikbare plantage oppervlak bedraagt 3,66 hectare.

Touriga Franca

Touriga Franca is de een van de vijf meest aangeplante varianten in Portugal, de trossen zijn compact, met een kleine, gelijkmatige ronde druiven. Het past goed op elk type van terroir, maar het heeft warm weer nodig, waardoor de Algarve de ideale plek is om het te planten. In de wijngaarden is dit een gemakkelijk te behandelen ras, met een goede rijping. De kwaliteit is zeer regelmatig met betrekking tot de productiemogelijkheden. De uiteindelijke wijnen hebben een sterke kleur en zijn fruitig. Deze druiven worden geoogst van een perceel van 3,45 hectare groot en worden in meerdere rode wijnen gebruikt.

Touriga Nacional

Deze druif wordt zeer gewaardeerd in Portugal. Het geeft structuur en body aan de wijn, met sterke tannines en aroma’s van wilde bessen. Meestal zijn de druiven klein, hebben een donkere schil, veel sap en een onderscheidende smaak. Dit druivenras wordt gebruikt om de cépagewijn Grace Touriga Nacional te produceren maar ook in de Primeira Selecção Rosé en de DUO rood en rosé komt deze druivensoort terug.

Verdelho

De Verdelho variant kreeg beroemdheid doordat deze als een van de rassen gebruikt wordt om Madeira likeur wijn te produceren. De wijnen gemaakt met Verdelho zijn zeer aromatisch en evenwichtig. Het heeft kleine en compacte trossen van kleine druiven met een geelgroene kleur. Marquês dos Vales heeft een perceel van 1 hectare welke wordt geoogst om o.a. de Grace Verdelho en DUO wit te produceren.

Viognier

Het witte Franse ras uit het Rhône gebied. Het zorgt voor licht goudkleurige wijnen, met bloem aroma’s, kruiden en fruit, met als meest herkenbare de perzik en abrikoos. Meestal hebben ze een lage zuurgraad en een hoog alcoholgehalte. De topklasse wijn Grace Viognier wit, Selecta wit en de Primeira Selecção wit, waarin dit ras is gemengd, worden geproduceerd met deze druivensoort wat op een perceel van 1 hectare wordt verbouwd.